Založ si blog

Trestať tých, čo nie sú „naši“ (? !)

Prišla mi do rúk fotka z môjho výstupu na horu, kde dostal Mojžiš Desať Božích prikázaní, ktoré by mali, mohli byť, pre ľudí aj dnes návodom ako žiť. O tretej ráno, za chladnej noci sme vyrazili aby sme stihli východ slnka. Boli sme odmenení láskavými dotykmi lúčov. V tej atmosfére sme prijímali posolstvo prikázaní ako pravidla pre život.
Všímam si, že často ku mne prichádzajú posolstvá v čase, keď riešim niečo iné aby sa mi spojili a dali odpovede, riešenia. Posledné dni ma prekvapujú vyjadrenia ľudí, ktorí sú podľa vlastných slov, veriaci, či hlboko veriaci. V ich vyjadreniach však vnímam rozpory práve so základnými pravidlami kresťanskej viery. Nie je možné totiž oddeliť prvé prikázanie lásky k Bohu od lásky k blížnemu.
„ Kdo je můj bližní? Ježíš odpovídá na tuto otázku podobenstvím o milosrdném Samařanu. V tomto podobenství ukazuje Ježíš, že se bližním Samařana stal člověk, kterého si on sám nevybral, ale který mu byl dán – jako úkol. Zraněný Žid se mu stal obtížným darem. Ježíš se nám v tomto podobenství snaží říci, že naším bližním je vždycky ten, kdo nás potřebuje, kdo se objevuje na naší cestě s prosbou o pomoc. Ale naším bližním je také ten, koho sami potřebujeme. Potřebujeme nikoli ve smyslu utilitárním (možnost využít ho), ale ve smyslu potřeby srdce.“ (Víra.cz)
Dvaja dôležití muži Slovenska trestajú, chcú potrestať svojich blížnych. Trestať tých, čo nie sú „naši“. Chcú im zobrať prácu a nahradiť ich poslušnými. Pred voľbami im sľubovali, že im pomôžu na ich ceste zlepšiť napr. zdravotníctvo. Namiesto pomoci však dostávajú výpoveď. A tí dvaja kresťania vyhlasujú, že budú trestať ďalších ak nebudú poslušní. Rozsievajú vietor a nečudo, že sa blíži búrka, že rozčarovanie a hnev sa znásobí, môže znásobiť do vzbury.
Pre tých dvoch, či iných, ktorí chcú svoju moc opäť zneužiť, možno by bolo dobre opäť sa vrátiť k biblickým slovám. Ak sa vy „páni sveta“ raz budete cítiť osamelí, odmietaní, pohŕdaní, potom je to preto, že ste pohrdli darom prítomnosti druhého človeka. Možno ste sa viac sústredili na vaše pocity a potrebu moci, než na ľudí, ktorých vám Boh poslal do cesty aby ste sa naučili spolupracovať so všetkými blížnymi a nielen s vyvolenými.

Fotka Verony Bahnovej.

Vrchná veliteľka, stopnite to ! ! !

28.10.2020

Testy sú neúčinné, dnes to už vieme od skutočných odborníkov, špecialistov. Napriek tomu „vylodenie v Normandii“ je naplánované. Nakúpenie bezcenných testov je treba použiť. Vojenská operácia dvoch veliteľov s modrou knižkou neznámej diagnózy je v plnom prúde. Rukojemníci sú v pohotovosti, pripravení podrobiť sa nátlaku. Možno sa nainfikujú, či ochorejú [...]

Život v dobe, keď „plán je mať plán“

23.10.2020

Dohodnutú drobnú údržbu bytu som preventívne zrušila, aby som ochránila 90 ročnú mamu pred stykom s majstrami. Telefonujem údržbárovi dôvod. Vzdychne si a povie: „Včera mi z nemocnice doviezli 84 ročnú mamu so zápalom pľúc do domáceho ošetrenia, lebo covid…. Všetko sa odkladá, všetko je v pohotovosti, lebo taký je „plán“. V najviac ohrozených [...]

Každý premárnený deň Vám spočítame ! !!

30.09.2020

Dostali nás tam kde chceli, do zóny strachu, vy hnusní covidi. Už ani tasiť nemôžeme, len do zemlianky sa zahrabme. Nemám rada statusy o strachu, všetci predsa milujeme svojich blížnych a ublížiť im nechceme a ani seba zbytočne nepoškodzujeme. Mám pocit, že sme vo vojnovej zóne s pravidelnou dávkou bombardovania a náletov, v kryte zalezení bez možnosti vyliezť. Len už sa [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 137101x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie