Založ si blog

Oba vírusové kmene (politici i covid) bojujú proti nám, alebo o prežívaní zmeny.

Posledné dva mesiace prechádzame procesom zmeny. Zo štandardného životného režimu sme prešli do režimu epidémie a súčasne po dvanástich rokoch vládnutia Smeru sa na čelo krajiny postavila koalícia ich úhlavných kritikov. Celý proces zmeny je sprevádzaný technickými opatreniami a ľuďmi viac menej neskúsenými s riadením pandémie, či novicmi v riadením štátu. Emócie v procese zmeny sú napäté nielen medzi veliteľmi ale hlavne medzi radovými občanmi. Dvojitá dávka zmeny je často nad možnosti prispôsobenia sa jednotlivcov. Je preto dobre si pripomenúť už klasickú krivku emocionálneho prežívania zmeny. Je vhodná pre uvedomenie si vlastného prežívania a následne lepšieho sebariadenia. Samozrejme poznanie priebehu umožni zrozumiteľnejšie nastaviť svoj vzťah k iným, hlavne z pozície riadenia štátu.

 

  1. Obava

Tušili sme zmenu v parlamentných voľbách a iba z diaľky sme sledovali dôsledky epidémie v Číne, v Taliansku. Stále to však bolo dosť vzdialené, žili sme život, ktorý sme poznali a čas od času nás vyrušili správy o trápení ľudí ďaleko za hranicami.

  1. Strach

V druhej fáze nastal šok. Epidémia sa objavila na Slovensku a to vo chvíli nástupu absolútne neskúseného premiéra a vládneho tímu. Namiesto upokojovania negatívnych emócii prišlo ešte väčšie „strašenie“. Namiesto toho aby premiér ukázal, že berie starosti a obavy občanov vážne, ukazoval ako sa mu podlamujú kolená i hlas. Ukazoval vlastnú dezorientáciu a prekrýval ju aroganciou.

  1. Hnev

Je prirodzené, že takéto správanie vyvolalo masový odpor obyvateľov, zvlášť na sociálnych sieťach sa to hmýrilo zlostnými prejavmi. Každý z nás sme boli v štádiu hnevu a zlosti na zmenu, ktorá sa nás dotkla.

  1. Frustrácia

Obavy sa stupňovali. Zatiaľ, čo v prvej fáze to boli hlavne obavy o vlastné zdravie a zdravie príbuzných, v tejto fázy nastupuje vlna obáv o ekonomické dôsledky zmeny. Začali sme racionálne prijímať priebeh epidémie a dôsledne sme dodržovali opatrenia na ochranu pred nákazou. Sme v štádiu, kedy sa rozum prispôsobil. Emócie sa však prispôsobiť nevedia. Kladú odpor, strieda sa hnev, zlosť, rezignácia. Každé vystúpenie premiéra zvyšuje obavy, strach. Namiesto toho aby empatizoval s pocitmi frustrovaného obyvateľstva, arogantne sa im vysmieva, má ich na háku, hľadá pre nich ponižujúce oslovenia.

  1. Smútok

Čo nás čaká? Prechádzame do fázy emocionálneho prijatia skutočnosti. Je to druhá najkritickejšia fáza v procese zmeny. Je obdobie smútku. Každý z nás si uvedomujeme nutnosť prispôsobenia sa realite. Paradoxne sa však objavujú spomienky na pocity „istoty“, ktoré sme zažívali pred krízou. Smútime za zabehnutým životom v práci, v rodine, vo finančnej situácii, v tom, že sme sa cítili zdraví. Konfrontácie na parlamentnej pôde, vo vláde neustále zvyšujú túžbu po pokoji a nádeji na zlepšenie podmienok života. Sme menej výkonní, letargickí, deprimovaní, už nás to proste nebaví.

  1. Zvedavosť

Žiadne trápenie netrvá večne a už čoskoro príde doba, že začneme vidieť svetlo na konci tunela. Každý z nás si nájde nejaké pozitíva zmeny a zameria svoju pozornosť práve na tie. Otvoríme sa novým možnostiam. Možno naši politici a premiér zvlášť nastúpia cestu dodávania odvahy a podpory pre zmenu, hlavne vlastným príkladom. A ak nie, stále sa môžeme odpojiť od ich šialenstva, od boja o moc namiesto toho aby sa usilovali o lepší život náš všetkých.

  1. Sebadôvera a radosť

Aj táto fáza príde, určite v osobnom živote. Možno u každého v inom čase, ale dočkáme sa tej. Každý organizmus a teda i človek túži po integrite, po vnútornej i vonkajšej harmónii. Preto je vždy nádej, že k nej budeme smerovať a rovnako i teraz. Naučíme sa žiť tak, aby sme drobných vírových vojačikov zastavili včas väčšou preventívnou starostlivosťou o vlastnú imunitu. Naučíme sa žiť s nimi i s politikmi. Oba vírusové kmene bojujú proti nám. Môžeme sa však naučiť žiť bez boja s nimi ale s vnútorným zocelením. Tak nás zmeny nemusia zasiahnuť hlboko, naopak naučia nás zmenu prijímať ako výzvu. A možno sa i politici naučia, že boj o moc, boj s vlastným obyvateľstvom sa nevypláca, lebo v konečnom dôsledku sa stratí zmysel existencie orgánov riadenia a teda i politikov.

 

 

 

 

 

Vrchná veliteľka, stopnite to ! ! !

28.10.2020

Testy sú neúčinné, dnes to už vieme od skutočných odborníkov, špecialistov. Napriek tomu „vylodenie v Normandii“ je naplánované. Nakúpenie bezcenných testov je treba použiť. Vojenská operácia dvoch veliteľov s modrou knižkou neznámej diagnózy je v plnom prúde. Rukojemníci sú v pohotovosti, pripravení podrobiť sa nátlaku. Možno sa nainfikujú, či ochorejú [...]

Život v dobe, keď „plán je mať plán“

23.10.2020

Dohodnutú drobnú údržbu bytu som preventívne zrušila, aby som ochránila 90 ročnú mamu pred stykom s majstrami. Telefonujem údržbárovi dôvod. Vzdychne si a povie: „Včera mi z nemocnice doviezli 84 ročnú mamu so zápalom pľúc do domáceho ošetrenia, lebo covid…. Všetko sa odkladá, všetko je v pohotovosti, lebo taký je „plán“. V najviac ohrozených [...]

Každý premárnený deň Vám spočítame ! !!

30.09.2020

Dostali nás tam kde chceli, do zóny strachu, vy hnusní covidi. Už ani tasiť nemôžeme, len do zemlianky sa zahrabme. Nemám rada statusy o strachu, všetci predsa milujeme svojich blížnych a ublížiť im nechceme a ani seba zbytočne nepoškodzujeme. Mám pocit, že sme vo vojnovej zóne s pravidelnou dávkou bombardovania a náletov, v kryte zalezení bez možnosti vyliezť. Len už sa [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 136525x
Priemerná čítanosť článkov: 3251x

Autor blogu

Kategórie