Život v dobe, keď „plán je mať plán“

23. októbra 2020, bveronika, Spoločenské reflexie

Dohodnutú drobnú údržbu bytu som preventívne zrušila, aby som ochránila 90 ročnú mamu pred stykom s majstrami. Telefonujem údržbárovi dôvod. Vzdychne si a povie: „Včera mi z nemocnice doviezli 84 ročnú mamu so zápalom pľúc do domáceho ošetrenia, lebo covid….

Všetko sa odkladá, všetko je v pohotovosti, lebo taký je „plán“.

V najviac ohrozených oblastiach vytiahnu lekárov, zdravotnícky personál do testovania. Potom ich postavia do prvej línie, vonku v zime, či v prievane provizórnych priestorov budú stáť a snímať vzorky tisícke ľudí, niekoľko hodín. Unavení, vystresovaní sa vrátia do náročnej práce späť do ambulancii, nemocníc. Časť pôjde na PNku, časť do karantény. Časť pacientov z nemocníc vrátia domov, lebo ich nebude mať kto ošetriť,…

… lebo covid, lebo „plán je mať plán“.

Nemocnice, hasičské stanice, policajné stanice budú v núdzovom režime. Nič sa vtedy nesmie stať, nesmie dôjsť k havárii, k požiaru, k … Nastáva doba, že rodinní príslušníci budú liečiť chorých príbuzných. Že sa staneme úplne sebestační v ochrane, údržbe,… lebo lockdown, lebo karanténa pre všetkých pozitívnych, či netestovaných.

Pri prvej vlne, muž chodil po štyroch od bolesti, lebo pohotovosť bola v pohotovosti. Naučil sa trpieť a časom bolesť odišla. Nechcem si predstaviť ak príde k mimoriadnej udalosti a všetci, čo sú na to určení budú v pohotovosti, na celoplošnom testovaní alebo vyčerpaní po akcii „plán.

Treba zaťať zuby a spoľahnúť sa na seba, „sme vo vojne“ povedal. Áno sme a každý nech si sám rozhodne, kto je jeho nepriateľ.