Svet jedného pokrytca

10. mája 2020, bveronika, Spoločenské reflexie

Postupné odhaľovanie skutočnej tváre „predsedu“ naznačuje psychologický význam jeho neustálych útokov a obviňovaní  z lavíc opozičného politika.

Projekcia funguje tak, že nevedome pripisujeme druhým naše vlastné osobné charakteristiky. Teda ak na niekoho kričím „si zlodej“ a sám som zlodej ale si to nechcem pripustiť, tak funguje projekcia. Ak na niekoho kričím „si mafián“ a sám sa správam ako mafián ale nechcem si to pripustiť, tak zafungovala projekcia. Ak na niekoho kričím, že „podporuje rodinkárstvo“ a sám som v tom po uši, ale nechcem si to pripustiť, tak funguje projekcia. Ak na niekoho kričím, že „používa iný meter“ pre „naších ľudí“ a sám to používam, tak funguje projekcia.

Myšlienky na vlastné podvody, mafiánske praktiky, vydieranie, odpočúvanie, zneužívanie iných sú projikované, presúvané na iných v sebaobrane, aby zmyl  v svedomí pocity viny. Hovorí sa tomu i pokrytectvo. Pokrytec pripisuje iným vlastné zámery, želania, protirečiace jeho „morálnemu“ obrazu o sebe. Hovorí sa tomu šikanovanie. Ten kto šikanuje projikuje vlastné pocity neistoty alebo zraniteľnosti na iných, sám seba lieči tým, že uráža, obviňuje, znevažuje iných.

Ak sa dá takýto človek do partie ľudí s podobným správaním, nastane uvoľnenie. Dokonca sebaprijatie a istý pocit hrdosti.  Som jeden z nich a možno najlepší. Má spriaznené duše, u ktorých je prípustné kradnúť, vytvárať rodinkárske väzby, klamať, mstiť sa,…podvádzať. To je ten svet, v ktorom sa oplatí vládnuť a ovládať.