Založ si blog

Veľký piatok života

Posledné roky sa zastavujem pri Krížovej ceste. Táto kresťanská symbolika ma vedie k úvahám a vidím paralely s mojim životom.     

Kladiem si otázky. Koľkokrát som bola svedkom súdenia a odsúdenia iných? Koľkokrát som bola súdená a odsúdená inými? Koľkokrát som súdila a odsúdila? Stále je to medzi nami. My ľudia sme nepoučiteľní. Akoby strach z odlišnosti nám nedovolil prijať iných, ich názory, ich spôsob bytia.

Občas sa stane, že odsúdení berú na svoje plecia kríž neporozumenia. Napriek tomu zloba naďalej zaslepuje oči sudcom. Akoby nechceli vidieť utrpenie, ktoré spôsobujú ich rany odsúdeným.

Nie všetci sú slepí, mnohí vidia bolesť. Aj v týchto okamihoch sa objavujú skutoční priatelia, ľudia, ktorí na chvíľu nesú kríž s odsúdeným a vystavujú sa, že rany padnú aj na nich.  

Strach sa premieňa z hnevu na nenávisť, zo zloby na priamu agresiu.  Sme schopní „ukrižovať“ iných, často pre pletku, pre iný názor, pre … Často sa pýtam, či musíme prejsť skúškou nenávisti a zloby,  aby sme porozumeli. Aby sme pochopili, čo chceme my, čo chcú iní, v čom sa odlišujeme, v čom sa zhodujeme a ako to urobiť, aby sme napriek rozdielom mohli vedľa seba žiť. 

Niekedy až pohľad na nevinnú obeť nás prinúti zamyslieť sa, prečo sa tak stalo a aký to malo zmysel. Človek zaútočí, hnevá sa, je agresívny na druhého človeka, ak sa cíti ohrozený. Je zvláštne, čím všetkým sa človek cíti ohrozený natoľko, že s druhým človekom bojuje, že útočí, že ubližuje … Skutočne je okolo nás toľko nepriateľov? Je boj ľudskou prirodzenosťou? Je boj jedinou cestou k tomu, aby sme sa zbavili pocitu ohrozenia? Je pocit ohrozenia vždy dôsledkom reálneho útoku? 

Ježiš sa nebránil a nezaútočil keď bol súdený a odsúdený. Prijal mučenie a smrť, aby nám odovzdal svoje posolstvo. Ja som mu porozumela takto:

„Porozumenie a súcit majú zmysel, pretože nastoľujú v duši pokoj, sebaúctu a lásku. Nenávisť a agresia neprinášajú úľavu, naopak roztáčajú špirálu ďalšej zloby.“

Vrchná veliteľka, stopnite to ! ! !

28.10.2020

Testy sú neúčinné, dnes to už vieme od skutočných odborníkov, špecialistov. Napriek tomu „vylodenie v Normandii“ je naplánované. Nakúpenie bezcenných testov je treba použiť. Vojenská operácia dvoch veliteľov s modrou knižkou neznámej diagnózy je v plnom prúde. Rukojemníci sú v pohotovosti, pripravení podrobiť sa nátlaku. Možno sa nainfikujú, či ochorejú [...]

Život v dobe, keď „plán je mať plán“

23.10.2020

Dohodnutú drobnú údržbu bytu som preventívne zrušila, aby som ochránila 90 ročnú mamu pred stykom s majstrami. Telefonujem údržbárovi dôvod. Vzdychne si a povie: „Včera mi z nemocnice doviezli 84 ročnú mamu so zápalom pľúc do domáceho ošetrenia, lebo covid…. Všetko sa odkladá, všetko je v pohotovosti, lebo taký je „plán“. V najviac ohrozených [...]

Každý premárnený deň Vám spočítame ! !!

30.09.2020

Dostali nás tam kde chceli, do zóny strachu, vy hnusní covidi. Už ani tasiť nemôžeme, len do zemlianky sa zahrabme. Nemám rada statusy o strachu, všetci predsa milujeme svojich blížnych a ublížiť im nechceme a ani seba zbytočne nepoškodzujeme. Mám pocit, že sme vo vojnovej zóne s pravidelnou dávkou bombardovania a náletov, v kryte zalezení bez možnosti vyliezť. Len už sa [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 136871x
Priemerná čítanosť článkov: 3259x

Autor blogu

Kategórie