Založ si blog

Stojí za to pozrieť

Lev Nikolajevič Tolstoj : Vojna a mier, činohra SND

 

S obavou som sa rozhodovala opäť navštíviť divadelné predstavenie. V poslednej dobe je divadelná scéna skôr priestorom na vyjadrovanie osobných politických postojov hercov ako umeleckou interpretáciou autorov divadelných hier.

Moje obavy boli spojené aj s tým, že som vyrastala s generáciou hercov ako Pántik, Huba st., Króner, Milka Vášáryová, a mnohí ďalší…, ktorí svojej profesii rozumeli. Postavy mali naštudované tak, že ich prezentácia bola uveriteľná. Ich slovný prejav bol zrozumiteľný. Stalo sa mi, že mladá generácia akoby lietala na povrchu herectva, často im ani nerozumieť, čo hovoria, dokonca raz som musela z divadla odísť lebo tak ukričaných hercov, bez pochopenia postáv som ešte v divadle nezažila.

Našťastie moje obavy sa nepotvrdili a najnovšie predstavenie hry Leva Nikolajeviča Tolstého: Vojna a mier, v činohre SND je návrat ku kvalitnému divadlu.

Pre mňa to bola hlavne vizuálna lahôdka. Spojenie reálnej divadelnej scény s filmovým plátnom, na ktorom sa zdôrazňoval práve prebiehajúci dej, dialóg hercov, monológ rozprávača, bolo netradičné ale mimoriadne účinné.

Úloha rozprávača napomáhala nielen dokresliť dejovú líniu hry do širšieho spoločenského kontextu ale ponúkla pohľad do kontextu myšlienok a filozofického pozadia Leva Nikolajeviča Tolstého. Zaujmú čriepky úvah o moci, o zodpovednosti človeka voči spoločnosti, o svedomí, o skutkoch dobrých a zlých, o slobode a neslobode, o fanatizme, o vojne a pacifizme, o láske,… Herec Robert Roth sa zhostil tejto roly skvele.

Ďalšie herecké výkony ma neohúrili ale ani nesklamali. Príležitosť zahrať si veľké postavy využili v rámci svojich možností. Pierra Bezuchova Milan Ondrík neukričal. Pekne sa zhostil scény, keď sa vyrovnáva s tým, že zabil človeka. Príjemné boli aj vtipné vsuvky, ktoré postava Bezuchova ponúka. Ján Koleník pracoval hlavne so svojim príťažlivým zovňajškom a cez to sa postava Andreja Bolkonského stávala autentická. Pre nás, čo máme možnosť porovnávať s postavami vo filmovom spracovaní Sergeja Bondarčuka, to však bolo veľmi málo. Ale netreba byť veľmi náročný, na ilustráciu tohto veľkého diela to možno stačilo.

Chválim inscenačný tím. Dramaturgiu, za výber tejto modernej verzie adaptácie divadelnej hry Erwina Piscatora, pretože myšlienky autora sú príťažlivé v každej dobe, aj pre túto „modernú“, ktorú žijeme. Chválim scénu Juraja Kuchárka. A samozrejme inscenačnú úpravu a réžiu Mariána Amslera.

Záver: ODPORÚČAM

http://snd.sk/predstavenie/11096/vojna-a-mier/2018-06-12/10-00

Vrchná veliteľka, stopnite to ! ! !

28.10.2020

Testy sú neúčinné, dnes to už vieme od skutočných odborníkov, špecialistov. Napriek tomu „vylodenie v Normandii“ je naplánované. Nakúpenie bezcenných testov je treba použiť. Vojenská operácia dvoch veliteľov s modrou knižkou neznámej diagnózy je v plnom prúde. Rukojemníci sú v pohotovosti, pripravení podrobiť sa nátlaku. Možno sa nainfikujú, či ochorejú [...]

Život v dobe, keď „plán je mať plán“

23.10.2020

Dohodnutú drobnú údržbu bytu som preventívne zrušila, aby som ochránila 90 ročnú mamu pred stykom s majstrami. Telefonujem údržbárovi dôvod. Vzdychne si a povie: „Včera mi z nemocnice doviezli 84 ročnú mamu so zápalom pľúc do domáceho ošetrenia, lebo covid…. Všetko sa odkladá, všetko je v pohotovosti, lebo taký je „plán“. V najviac ohrozených [...]

Každý premárnený deň Vám spočítame ! !!

30.09.2020

Dostali nás tam kde chceli, do zóny strachu, vy hnusní covidi. Už ani tasiť nemôžeme, len do zemlianky sa zahrabme. Nemám rada statusy o strachu, všetci predsa milujeme svojich blížnych a ublížiť im nechceme a ani seba zbytočne nepoškodzujeme. Mám pocit, že sme vo vojnovej zóne s pravidelnou dávkou bombardovania a náletov, v kryte zalezení bez možnosti vyliezť. Len už sa [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 137056x
Priemerná čítanosť článkov: 3263x

Autor blogu

Kategórie